8 sfaturi garantate pentru a găti în mediul rural
Vă puteți imagina acum, o excursie școlară cu un an în urmă. Te așezi pe o buturugă și înghiți o gustare, învelită cu grijă în folie de aluminiu de către mama ta? Amintiri... Am crescut. Haideți să aruncăm o privire la alte opțiuni pentru a ne pregăti mesele în aer liber, fie că este vorba de drumeții, de camping în cort la un loc de campare sau de cucerirea vârfurilor înzăpezite.
Aragazul potrivit pentru activitățile în aer liber
De obicei, nu vă puteți lipsi de un aragaz / un aragaz / un arzător (dacă doriți). Cele mai comune sunt cele pe gaz. Acestea sunt compacte și ușor de utilizat. Deși un cartuș de gaz nu poate fi transportat cu avionul, în secolul XXI pot fi achiziționate pe toate continentele. Dacă călătoriți cu mașina și nu trebuie să vă faceți griji cu privire la greutatea sa, puteți ajunge cu plăcere la una dintre multele posibilități, de exemplu, un aragaz de camping sau un grătar pe gaz s. Sobele pe benzină sunt puțin mai complicate, puțin mai voluminoase, dar puteți obține combustibil aproape oriunde. În plus, nu vă vor deranja la temperaturi scăzute. Un pic ieșite din comun în acest grup sunt sobele cu alcool și sobele cu lemne. Nu sunt foarte eficiente, dar sunt ieftine. Și nu uitați de parbriz, când vine vântul, vă va ajuta să gătiți mai eficient. De asemenea, este bine, mai ales în condiții mai grele, să nu uitați de cremene. Pentru mai multe informații despre alegerea și tipurile de aragazuri/ferestre, consultați acest articol.
Nu subestimați un cazan sau o conservă/kit de mizerie
Multe lucruri depind de locul în care mergeți și pentru cât timp, nu în ultimul rând de tipul de ustensile de gătit. Minimaliștii și cei care economisesc grame ar putea să se orienteze către o oală mică din titan sau o Jetboil, care este un fel de combinație între o oală și un aragaz. Cineva, pe de altă parte, vrea să gătească pentru întreaga familie într-o drumeție de o zi, așa că nu este o povară să aducă o oală mai mare și o grămadă de recuzită pentru a merge cu ea. Un cuțit, un vas de gătit și o placă de tăiat sunt esențiale în acest caz. Dar chiar și o oală mai mare nu trebuie să fie voluminoasă (de ex. De la mare la vârf's X-pot). Dacă, totuși, doriți să gătiți la foc, așteptați-vă că, spre deosebire de gazul de la aragaz, focul deschis va face ca oalele dvs. proaspăt cumpărate să miroasă urât și s-ar putea să nu poată fi spălate. Trebuie remarcat faptul că soția mea nu m-a complimentat la momentul respectiv.
Mâncarea pentru drumeție poate fi pregătită acasă
De exemplu, carnea uscată este foarte populară. O puteți usca și acasă. Cel mai practic mod este să folosiți un deshidrator de fructe, dar o puteți face cu grijă și în cuptor. Și puteți usca și legume, ciuperci, desigur, dar și brânză, pe care veți fi recunoscători pentru pastele dumneavoastră. Apoi îndesați toate alimentele pe care le-ați pregătit în pungi transparente resigilabile. La domiciliu, preparați aromele potrivite în pungi de condimente stivuibile. Elementele de bază sunt, bineînțeles, sarea, piperul, usturoiul uscat și, eventual, pudra de curry sau pudra de ardei iute.
Cumpărat nu trebuie să însemne jefuit
De asemenea, puteți cumpăra alimente gata preparate. Veșnicul este reprezentat de supele "chinezești" și apoi poate o burtă plină. Putem evita acest flagel. În prezent, pe piață există diverse pliculețe cu conținut de foarte bună calitate. De exemplu, compania cehă Meniu de aventură oferă mâncăruri deshidratate gata preparate , care nu vă vor obosi spatele în timpul drumeției și au un gust fantastic. Sau există o versiune clasică, nedeshidratată, care trebuie doar încălzită. Și puteți face acest lucru cu o capsulă de autoîncălzire și o pungă de încălzire. Ambele opțiuni vă economisesc vasele, deoarece acestea pot fi mâncate convenabil direct din pungă.
Ce să mănânci în munți sau în expediții
Atunci când plănuiești o ascensiune mai dificilă pe dealuri înalte, trebuie să te gândești cu atenție la mâncare. Asigurați-vă că alegeți aragazul potrivit. Alpinistii și alpiniștii preferă un Jetboil ( informații mai vechi, dar încă valabile aici) sau un aragaz pe benzină. Consultați și acest articol despre sobe SOTO.
Alimentele ar trebui să fie dense din punct de vedere energetic, ușor de digerat și ușoare de transportat. Pentru micul dejun, poate un terci clasic însoțit de fructe uscate. Și cel puțin o jumătate de litru de ceai pentru a vă aproviziona cu suficiente lichide. Țineți cont de faptul că ceaiul negru și cel verde se deshidratează, așa că preferăm fructele. Când urcați, păstra ți în buzunare câteva vitamine, minerale (magneziul este benefic pentru mușchi), zaharuri și puțină grăsime, din nou poate fructe uscate, nuci, batoane raw sau energizante, ciocolată, carne uscată .Și nu uitați să beți! Supa este bună după efort, ne va ajuta din nou cu retenția de apă sau putem lua o "masă din pungă". De asemenea, este indicat să suplimentăm proteinele seara. În expedițiile lungi, compoziția poate fi similară, doar că este indicat să rotim corect diferitele mese, de dragul stereotipului. Sau, atunci când este posibil, variați-o cu ceva de proveniență locală. Calitatea apei poate fi o problemă în expediții, pentru a citi despre filtre, faceți clic peaici.
Gătitul în cazan
Gătitul într-un cazan sau într-o cutie de conserve deasupra unui foc deschis poate fi un calvar pentru mulți. Doar că, atunci când mâncarea iese bine, este un mare răsfăț cu miros de foc. Puteți așeza cazanul pe pietre, îl puteți atârna pe un trepied sau îl puteți pune pe un băț sprijinit pe două furci. Este important ca lemnul pe care îl folosești să fie crud, ca să nu se ardă pur și simplu și tocănița de cazan pentru prieteni, prietene și copii să ajungă în foc. Contează pe faptul că nu poți controla cu ușurință un foc deschis, așa că anticipează ca să nu-ți arzi tocănița. Și pregătește un băț pentru a manevra oala fierbinte.
Rețete SCOUT
Mâncăruri din cazan
Poate că atunci când erați mici, când bunicii vă obligau să culegeți cartofi toamna, ați gustat cartofi copți în cenușă la sfârșitul zilei. Doar i-ai curățat de coajă și i-ai sărat. Un deliciu simplu și gustos. Și alte ingrediente pot fi făcute la fel. Carnea pe foc, asta e o chestie. Încercați, de exemplu, să înfășurați un pui în folie de aluminiu cu felii de cartofi și ierburi aromatice și să-l aruncați în cenușa fierbinte. Vegetarienii nu se vor încurca cu brânza, dar atenție, aici e vorba de secunde.
Scoateți puiul din foc
Poate vă amintiți din tinerețe și merele prăjite pe băț. Puțină scorțișoară și poate puțin zahăr din trestie? În zilele noastre nici nu mai este nevoie să tai crengi din apropiere, ci poți folosi unul telescopic, cum este furculița de foc de la Robens. Dar puteți prăji și aluat de pâine înfășurat ca un șarpe pe un băț deasupra focului. Doar presărați cu semințe de chimen sau de mac. Dar puteți folosi și pietre fierbinți de la foc și puteți coace un flan sau o clătită de cartofi direct pe ele.
Folosiți resursele naturale
Există multe lucruri în natură care vă pot fi benefice din punct de vedere culinar. Culegeți frunze de căpșuni și zmeură pentru ceaiul dumneavoastră sau molid de primăvară. Urzicile pot fi, de asemenea, folosite pentru a face ceai sau ca alternativă la spanac în paste sau cu carne. Poți să dai cu piciorul la niște hrean pentru a însoți cârnații. Bineînțeles, ciupercile sunt și ele o alegere bună, de exemplu în stir-fry sau cu carne. Iar odată cu toamna vine și recolta de fructe, porumb...
Încercați un preparat alimentar rarisim
Dacă vă tentează un preparat alimentar ușor neobișnuit, încercați oala lui Seton. Este practic o gaură în pământ cu pietre fierbinți, mâncarea ta învelită, de exemplu, în frunze de brusture și acoperită cu lut.
Sau puteți folosi o trusă de popotă care să servească drept aragaz. Puneți carnea în capacul trusei de popotă și adăugați puțină apă, acoperiți-o cu fundul trusei de popotă și așezați-o în cărbuni încinși, căptușiți-o cu lemne și mențineți focul moderat...
Pregătiți o cafea bună
Mulți dintre noi sorbim acasă puțină cafea instant sau măcinată și apoi ne descurcăm cu asta. Cunoscătorul știe deja ce-i place și nu vrea să renunțe complet la ea nici măcar atunci când este în oraș. Cafeaua proaspăt măcinată este un element de bază. Există o serie de râșnițe pe piață. Unele au mai multe funcții, cum ar fi Cafflano Klassic. Aceasta are și rol de cană termo și filtru. Există chiar și aparate care vă pot ajuta să preparați un espresso folosind doar apă caldă și puterea dumneavoastră, așa cum poate face Kompresso de la Cafflano. Dar putem găsi și alte ajutoare, cum ar fi cele pe bază de aeropress, adaptate pentru utilizarea în aer liber. De exemplu, Javapress de la GSI.
Dar, ca să nu fie mai rău, puteți folosi și o porție de cafea pregătită în prealabil, fie într-un ibric improvizat (Grower's cup), care va filtra băutura direct, fie într-un filtru pe care îl întindeți peste ceașcă(Drip it). Indiferent de modul în care alegeți să o preparați, va fi cu siguranță mai mult decât o experiență delicioasă pentru dumneavoastră și prietenii dumneavoastră. Nu vă subestimați regimul de băutură!
Sfaturi bonus la final
Când topiți zăpada, asigurați-vă că o împachetați bine în cutia de mess și turnați puțină apă în ea, dacă este posibil. Zăpada uscată conține mult aer, așa că se topește încet.
Pentru a economisi gazul din cartuș, gătiți numai mese/alimente cu timp de gătit scurt. Încercate și testate sunt cușcușul, lintea roșie, pastele instant... Puteți, de asemenea, să aruncați dimineața ingredientele dorite într-un termos și să turnați apă fierbinte peste ele. Seara, vei fi "gătit".
Când cartușul refuză să renunțe la ultimele "picături" de gaz, turnați apă caldă în capacul trusei de dezordine și așezați cartușul în el. În mod miraculos, gazul va începe să iasă.
Ieșiți în mediul rural și bucurați-vă de el. Și dacă e cu mâncare bună gătită afară, plus că folosești ingrediente pe care le-ai găsit în apropiere... Va fi o zi perfectă.